UNIOR je ponosni član Misije GREMO

Objavljeno: Novice, Za medije

Štiričlanska delegacija iz Uniorja, med njimi oba člana uprave družbe UNIOR d.d., se je 9. maja 2023 udeležila  strateške razvojne konference GREMO. Ob tej priložnosti se je Vlada RS seznanila s strateškimi usmeritvami avtomobilskih podjetij in razvojnimi projekti ter s predstavniki slovenske avtomobilske industrije podpisala dogovor o strateškem partnerstvu.

GREMO (Green Mobility) je misija zelene in digitalne transformacije slovenske avtomobilske industrije, v katero je od samega začetka vključena tudi družba UNIOR.

Gre za vzorčen primer povezovanja gospodarstva, znanosti in države s ciljem povečanja konkurenčne sposobnosti slovenske dobaviteljske avtomobilske industrije na področju zelene mobilnosti prihodnosti. Kot poudarja Darko Hrastnik, predsednik uprave družbe UNIOR d.d., smo v Uniorju ponosni, da smo s svojo aktivno vlogo v okviru jedrne skupine, skupaj s ključnimi predstavniki GIZ ACS, Slovenskega avtomobilskega grozda, pomagali vzpostaviti inovacijsko platformo, ki povezuje. Le povezana avtomobilska industrija lahko razvija in izdeluje nove inovativne rešitve in izdelke za elektomobilnost, vrhunske proizvodne tehnologije zanjo, pospešeno uvaja napredno robotiko, avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje in vseh poslovnih procesov po načelu Industrije 4.0 ter zagotavlja rešitve krožnega gospodarstva in pomembno znižuje okoljski odtis proizvodnih in poslovnih procesov.

Priznanje našemu povezovanju je na strateški razvojni konferenci izrazil tudi predsednik Vlade RS dr. Robert Golob: »Misija GREMO temelji na konkretnih rezultatih. Gradi na znanju in tem, kar je že ustvarila. In brez znanja ni napredka. Dejstvo, da so se slovenska avtomobilska podjetja uspela povezati sama in brez prisile pa je tisto, kar redko kdo v Sloveniji, pa tudi v Evropi, zmore. To je zame največja vrednost, ki jo prepoznavam v misiji zelene in digitalne preobrazbe slovenske avtomobilske industrije.«

 

Ker je misija GREMO vzorčen razvojni projekt celotne avtomobilske industrije, ga podpira tudi Vlada RS, ki je podporo potrdila s podpisom skupne zaveze k zeleni in digitalni preobrazbi kot je povzeta v Misiji GREMO. V imenu Vlade RS je zavezo o sodelovanju podpisal dr. Robert Golob, v imenu avtomobilske industrije pa Iztok Seljak, koordinator Misije GREMO in Tanja Mohorič, direktorica GIZ ACS Slovenskega avtomobilskega grozda. Slovenija za dvig konkurenčnega položaja na globalnem trgu potrebuje tesno sodelovanje gospodarstva, znanosti in države, potrebno pa bo  okrepiti tudi dodatna vlaganja v raziskave in razvoj ter industrializacijo novih rešitev. V družbi UNIOR d.d. bomo k temu dejavno prispevali.