Načrti podjetja UNIOR d.d. glede postopka galvanizacije

Objavljeno: Novice, Za medije

V družbi UNIOR d.d. si že vrsto let na vseh področjih aktivno prizadevamo za uvedbo človeku neškodljivih in okolju prijaznih tehnologij, od leta 2016 pa za okolju prijaznejši postopek površinske zaščite proizvodnje ročnih orodij s kromom. Ključen tehnološki proces, ki omogoča ustrezno protikorozijsko zaščito in kakovost naših izdelkov, je galvanizacija ročnih orodij s šestvalentnim kromom. Prizadevanja za prehod na ljudem in okolju prijaznejši trivalentni krom pri galvaniziranju potekajo povsod po svetu, pri čemer gre za velik tehnološki izziv.

Tudi sami smo v različnih tujih laboratorijih in tudi v Zrečah testirali kromiranje našega ročnega orodja s trivalentnim kromom, ki pa ta trenutek žal še ne omogoča sprejemljive površinske zaščite. V družbi UNIOR d.d. pospešeno raziskujemo možnosti za rekonstrukcijo obstoječe galvanske linije za namen prehoda na trivalentni krom na način, da ne bi pri tem zmanjšali kakovosti naših izdelkov, konkurenčnosti in s tem ogrožali število delovnih mest.

Veseli nas, da se kaže napredek pri rezultatih korozijskih testov, s čimer se obeta tudi možnost prehoda na trivalentni krom v bližnji prihodnosti. Do tedaj bomo dosledno izvajali vse zakonsko predpisane meritve, preučujemo pa tudi tehnologije, ki bi nam z dovolj veliko zanesljivostjo omogočale stalni monitoring šestvalentnega kroma. 

 

Uprava UNIOR d.d.