Osvojen Certifikat kakovosti evropskih blagovnih znamk

Objavljeno: Novice, Za medije

V Uniorju smo že vse od naših začetkov zapriseženi kakovosti in inovacijam, pred kratkim pa smo dosegli nov mejnik na naši poti.

Program Unior ročno orodje je namreč prejel European Quality Trademark (EQTM) certifikat, ki kot prvi tovrstni certifikat potrjuje kakovost evropskih blagovnih znamk.

Dandanes se številni proizvajalci radi pohvalijo, da so njihovi izdelki evropski, po drugi strani pa je vprašljivo poreklo materiala, iz katerega so izdelki narejeni. Prav zaradi tega je Evropska organizacija za kakovost (EOQ) uvedla novost, in sicer certifikat, ki potrjuje kakovost evropskih blagovnih znamk (imenovan EQTM). Slednjega lahko podjetja pridobijo le za izdelke z evropskim poreklom, postopek pridobitve pa je strokovno voden in nadzorovan s strani komisije.

Certifikat je namenjen evropskim proizvajalcem in zagotavlja, da so njihovi izdelki odlične kakovosti ter da je več kot 60 % materiala izdelkov in storitev evropskega porekla, s čimer doda težo tem izdelkom. Pred kratkim smo omenjen certifikat prejeli tudi v Uniorju - Program ročna orodja, saj je kar 86 % osnovnih in pomožnih surovin, kakor tudi sama proizvodnja končnih izdelkov v Evropi v Sloveniji. Prednost tega je, da v Uniorju sledimo celotni oskrbovani verigi in varovanju okolja, ki temelji tudi na zniževanju ogljičnega odtisa. Novo pridobljen certifikat Programu Unior ročno orodje zagotavlja prepoznavnost na 120 trgih, na katerih je prisoten, in ga uvršča ob bok ostalim močnim blagovnim znamkam. Veliko izdelkov naših konkurentov je namreč uvoženih, zato je pomembno, da je Unior resnično evropski proizvajalec, ki po vrhu vsega skrbi tudi za lokalno okolje in razvoj ter zdravje zaposlenih. Za same kupce in uporabnike pa je še kako pomembno, da tudi s pomočjo pridobljenega certifikata dodatno prepoznajo izdelke kot visoko in trajno kakovostne.

»Že v preteklosti smo z osvojitvijo številnih ISO certifikatov dokazali, da znotraj Uniorja in samega Programa ročno orodje ravnamo odgovorno ter nenehno skrbimo za dosledno sledenje kakovosti. Tokrat smo bili še kako veseli, ko smo prejeli povabilo k sodelovanju za osvojitev certifikata, ki bi naši blagovni znamki ročnega orodja dodal potrdilo evropskega porekla. Kriteriji za dosego slednjega so bili za nas izrednega pomena, pridobitev certifikata pa potrditev, da smo na pravi poti. Zavedamo se, da je dolgoročno kakovost izdelkov in storitev vedno tista, ki nagrajuje. EQTM certifikat pa je našemu delu pridal še dodaten pečat evropskega proizvajalca, ki temelji na lastnem razvoju in proizvodnji, zadovoljstvu kupcev ter na družbeni odgovornosti in zavezanosti k trajnostnemu razvoju,« poudarjamo v Programu Unior ročno orodje.

Evropski certifikat je mednarodno priznan certifikat kakovosti. Proizvajalcem, ki ga prejmejo, predvsem daje pečat znotraj branže, saj potrjuje, da je proizvajalec pomemben nosilec zaposlitev in skrbi za lokalno skupnost ter okolje. Najpomembneje pri tem pa je, da podjetje samo proizvaja visokokakovostne izdelke z evropskim poreklom in da ni zgolj trgovska blagovna znamka. Ročno orodje Unior je konstrukcijsko zasnovano tako, da se popolnoma prilega predmetu dela, zaradi česar je ob njegovi uporabi potrebnega manj fizičnega napora pri opravljanju dela.

Zoran Lekič, častni član Evropske organizacije za kakovost in predstavnik za Slovenijo, je ob tem dejal: »V Evropski organizaciji za kakovost v veliki meri prispevamo k temu, da je kakovost izdelkov postala pomembna vrednota. Nadvse me veseli, da se tudi slovenska podjetja zavedajo pomena kakovosti in evropskega porekla svojih izdelkov. Podelitev certifikata Uniorju ima zame še poseben pomen, saj sem leta 1994, ko je Unior prejel prvi ISO 9001 certifikat, vodil certifikacijsko presojo v tem podjetju. Vesel sem, da Unior še naprej uresničuje svojo vizijo proizvajalca in sledi postavljenim ciljem.«

V Uniorju smo letos kot eno izmed prvih podjetij v Sloveniji pričeli z aktivnostmi za pridobitev certifikata Evropske blagovne znamke. Kandidati za blagovno znamko EQTM morajo izpolnjevati deset pogojev, pet vezanih na podjetje in pet na izdelek / družino izdelkov. Posredovati morajo informacije o poslovni uspešnosti podjetja, o pridobljenih potrebnih licencah in dovoljenjih za proizvodnjo, o evropskem poreklu izdelka, o spoštovanju okoljskih vidikov, o zagotavljanju zdravja in varnosti, o finančnih obveznostih, o certificiranem sistemu vodenja kakovosti, o prisotnosti nenehnih izboljšav, o intelektualni lastnini ter o zadovoljstvu strank.

Certifikat nam bo veljal tri leta. V kolikor se pogoji poslovanja podjetja in proizvodnje certificiranega izdelka/družine izdelkov ne bodo spremenili, bomo s Programom Unior ročno orodje kandidirali za podaljšanje veljavnosti certifikata.