Unior – Sinter Factory Racing z novima obrazoma in skokom v nove discipline

Objavljeno: Novice, Za medije

Začenja se novo obdobje za slovensko kolesarsko ekipo Unior – Sinter Factory Racing, ki se že več kot desetletje meri z najboljšimi v spustu z gorskimi kolesi in skoraj enako dolgo v olimpijskem krosu. Znanim obrazom Tanji Žakelj, Juretu Žabjeku in Žaku Gomilščku sta se pridružila Jaka Remec in Boris Režabek, kar seveda pomeni vstop v svet prostega sloga!

Glavna pokrovitelja ekipe ostajata dve podjetji, ki sta se močno zasidrali v globalnem kolesarskem svetu: Unior s programom specializiranega kolesarskega orodja ter Sinter z lastno proizvodnjo organskih zavornih oblog (Podjetje Sinter ni v del podjetja Unior, niti ni z njim v nobeni lastniški povezavi).

Začenja se dirkaška sezona za gorske kolesarje! Konec tedna je na sporedu prva dirka svetovnega pokala v spustu na kateri bosta nove visoke uvrstitve napadala Jure in Žak, hkrati pa bo v Vrtojbi tudi prva dirka domačega pokala v olimpijskem krosu, na kateri bo dirkala Tanja. Tako bodo javnosti prvič v živo predstavili nove drese in podobo kluba, s tem pa tudi nove partnerje ekipe, med katerimi je vrsta ambicioznih slovenskih podjetij.

Kasneje v pomladi bo sledil še tekmovalni krst novih članov ekipe Unior – Sinter Factory Racing. 17-letni Jaka Remec je na mednarodnih tekmovanjih že opozoril nase, velik rezultatski in medijski preboj pa mu je uspel lani z 10. mestom na evropskem prvenstvu ter sprejetjem med »Red Bull čelade«. Jaka tekmuje v olimpijski disciplini BMX Freestyle in je dolgoletni član Kolesarskega društva Rajd, zdaj je dobil mesto tudi v mednarodni ekipi društva. Pred njim so nastopi v Evropi, Severni Ameriki in na Bližnjem Vzhodu, dolgoročni cilj pa seveda olimpijske igre!

Boris Režabek prav tako tekmuje v disciplini prostega sloga, vendar za razliko od Jake z gorskim kolesom. Boris je reden gost izbranih evropskih postaj serije FMB, z vedno novimi in bolj drznimi triki pa ima tudi večje rezultatske ambicije. Za nameček se rad dokaže tudi na pump tracku, lani je tako tudi osvojil naslov državnega prvaka.

Tanja Žakelj se po novem uspešnem olimpijskem ciklu podaja v manj strogo načrtovano dirkaško obdobje. Po zimskem ciklu priprav je pripravljena na nove izzive na mednarodnih dirkah, nastopala bo tudi na domačih dirkah, ne bo pa vozila celotne serije svetovnega pokala. S svojimi tekmovalnim dosežki si lahko »privošči« nekaj več izbire in bo dirkala na prizoriščih, ki so ji bolj pri srcu, verjame pa v svojo pripravljenost in izkušnje ter tudi v uvrstitev v reprezentanco za evropsko in svetovno prvenstvo. Na teh dveh velikih tekmovanjih se zagotovo vidita tudi Jure Žabjek in Žak Gomilšček, njuna spustaška sezona pa bo po dveh letih številnih odpovedi znova zelo intenzivna – poleg prvenstev je pred njima svetovni pokal, evropski pokal iXS ter dirke domačega prvenstva Unior Downhill Cup.

 

Izjave tekmovalcev pred začetkom nove sezone:

Tanja Žakelj: »V sezono ne polagam velikih upov, si pa vseeno želim kakšnega presenečenja. Vstop v sezono je bil zelo sproščen in se je zato mogoče pripravljalni zimski del iztekel celo bolje, kot sem pričakovala. Zelo mi je všeč tudi dejstvo, da smo v klub sprejeli mlajša dekleta in v nadaljevanju kariere vidim možnost zapolnitve vrzeli, ki je nastala med nami. Imam željo, da dirkam konkurenčno in se bom za velika tekmovanja, kot so svetovni pokali, odločala sproti. Osebne cilje imam višje za drugi del sezone.«

Jure Žabjek: »V novo sezono se podajam z novim kolesom Canyon ter s spremenjenim programom treninga. Z novim kolesom sem veliko vozil in se ga zelo dobro navadil, moram reči, da se na njem počutim zelo dobro. Prav tako sem fizično dobro pripravljen in komaj čakam prvo dirko v Franciji prihodnji vikend. V letošnji sezoni si zagotovo želim priti v deseterico na dirkah svetovnega pokala ter sezono zaključiti med prvimi dvajsetimi v svetovnem pokalu.«

Žak Gomilšček: »Želim si narediti korak naprej od prejšnje sezone in biti stalno v igri za visoka mesta v svetovnem pokalu. Glavna cilja sezone sta, da se prebijem med najboljših 30 v skupnem seštevku svetovnega pokala, ali še višje, ter zmaga v evropskem pokalu v spustu! Sicer pa se že zdaj najbolj veselim dirke v Val di Sole, tamkajšnja divja proga mi res ustreza in na njej sem že dosegel enega mojih najboljših rezultatov.«

Jaka Remec: »Na kolesu želim napredovati, kot vedno to pomeni izpiliti trike, se naučiti novih ter sestaviti vedno bolj zahtevne in atraktivne kombinacije. Seveda pa je še bolj pomembno, da bom na tekmovanjih vse to tudi pokazal in dobro odpeljal. Želim si priti v finale kategorije World Cup Pro ter se pomeriti z najboljšimi, seveda pa si želim še izboljšati uvrstitev z evropskega prvenstva.«

Boris Režabek: »Letošnjo sezono se bom vrtel po zraku predvsem na tekmovanjih svetovne serije FMB. Osredotočil se bom na nastope v tujini, med drugim v Švici, Nemčiji in Španiji, in s tem izboljšanju položaja na svetovni lestvici. Seveda pa bom skušal v celotnem procesu maksimalno uživati. Našel se bo tudi čas za nastope v domači Sloveniji. Nestrpno čakam začetek sezono, da pokažem kaj se skriva v rokavu novega dresa.«

Glavna pokrovitelja ekipe ostajata dve podjetji, ki sta se močno zasidrali v globalnem kolesarskem svetu: Unior s programom specializiranega kolesarskega orodja ter Sinter z lastno proizvodnjo organskih zavornih oblog. Ekipo že vrsto let podpira Mestna občina Ljubljana, kjer je ogromno poligonov za kolesarjenje in tudi sedež Kolesarskega društva Rajd, od lani pa tudi slovenski podjetji BleedKit.com, ki izdeluje komplete za odzračevanje hidravličnih zavor koles, ter Bikehanic, sodoben servis vseh vrst koles. Zdaj sta se partnerjem pridružili še dve inovativni domači podjetji – Kolektor z akumulatorsko tlačno pršilko Liquishot ter Nutrispoint kot proizvajalec ekoloških funkcionalnih prehranskih izdelkov. Sponzorji in tehnični opremljevalci ekipe so še Fox, Maxima Racing Oils, Royal, 7iDP, Schwalbe, CushCore, Crankbrothers, Lizard Skins, fi'zi:k in Racing Armor Designs.

Vsi tekmovalci ekipe so člani Kolesarskega društva Rajd, največjega ljubljanskega gorskokolesarskega in BMX društva, ki poleg upravljanja tekmovalnih ekip vodi tudi največjo kolesarsko šolo s preko 200 otroci, organizira mednarodne prireditve ter upravlja z Bike Parkom Ljubljana, BMX Parkom Ljubljana in KoloParki.

Pet tekmovalcev ekipe ima v programu skupaj skoraj 50 tekmovanj na treh celinah, od tega številna najbolj prestižna tekmovanja v svojih disciplinah in nastope za reprezentanco Slovenije. S kombinacijo ambicioznosti, izkušenj in drznosti tudi rezultati ne bodo izostali, zato boste o ekipi Unior – Sinter Factory Racing v prihodnjih mesecih zagotovo še brali!

 Več o ekipi:https://www.uniorsinter.com