Družba UNIOR d.d. pridobila 112,8 milijonsko sindicirano posojilo

Objavljeno: Novice

INI-791/16

UNIOR d.d., Zreče

Družba UNIOR d.d. pridobila 112,8 milijonsko sindicirano posojilo

Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze d.d., Ljubljana in veljavne zakonodaje družba UNIOR d.d., Kovaška cesta 10, 3214 Zreče, (v nadaljevanju: UNIOR d.d.), objavlja naslednje sporočilo:

Unior je danes, 19. decembra, s šestimi slovenskimi bankami podpisal pogodbo o dolgoročnem sindiciranem posojilu v višini 112,8 milijonov evrov. Gre za eno večjih sindiciranih posojil v slovenskem bančnem prostoru. Po besedah predsednika uprave Darka Hrastnika je posojilo pomemben element v zgodbi njihovega refinanciranja, pomembno pa bo vplivalo tudi na nadaljnjo rast družbe, saj želijo ostati vrhunski tako v obdelavi kovin, kot v turizmu. Z današnjim slavnostnim podpisom posojilne pogodbe pa se je uspešno zaključilo tudi dolgotrajno, večmesečno delo konzorcija šestih bank, v katerem je bila NLB d.d. organizator in agent posla.

Konzorcij bank, ki je Uniorju zagotovil 112,8 milijonsko sindicirano posojilo, sestavljajo: Nova Ljubljanska banka d.d. v vlogi agenta in organizatorja, Abanka d.d., Nova KBM d.d., Gorenjska banka d.d., Banka Koper d.d. in Sberbank banka d.d.

Darko Hrastnik, predsednik uprave Unior d.d., je ob podpisu pogodbe poudaril:

»Refinanciranje je bilo sklenjeno na osnovi izboljšane bonitete družbe v zadnjih letih in izključno z bankami, ki smo jih povabili k sodelovanju in so bile pripravljene sodelovati. Podpis tovrstnega financiranja v očeh kupcev, dobaviteljev in ostalih udeležencev predstavlja še dodatno izboljšanje bonitete podjetja in predvsem zagotovitev, da lahko stremimo k neprestanemu napredku in izboljšavam. Le-te so edina možnost, ki podjetju omogoča, da na zahtevnem, z izdelki in storitvami preplavljenem trgu obstane in se razvija. S ponosom ugotavljamo, da med konkurenti, pri dobaviteljih, bankah in v širšem okolju zaradi rezultatov našega dela, kvalitetnih in inovativnih izdelkov in storitev uživamo čedalje večji ugled na marsikaterem področju. S sindiciranim posojilom, ki smo ga uspešno zaključili, smo odplačali stare kredite, zmanjšali število bank posojilodajalk, poenostavili postopke soglasij, dosegli boljše pogoje, odprli možnost nadaljnje rasti podjetja in tako zagotovili, da ostajamo vrhunski v obdelavi kovin in turizmu.«

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB:

»V NLB  aktivno spremljamo poslovanje slovenskega podjetniškega sektorja in kot največja slovenska banka trdno podpiramo dobre podjetniške zgodbe. Ob tem zgledno sodelujemo z ostalimi bankami, ki so v tem poslu odigrale pomembno vlogo in dokazujemo, da v podpori slovenskemu gospodarstvu znamo in zmoremo stopiti skupaj. Pri poslovanju izpolnjujemo najzahtevnejše standarde, z našim prispevkom omogočamo nadaljnjo rast podjetjem in lažje doseganje zastavljenih ciljev. Podjetjem, ki imajo poslovno vizijo in trdno osnovo, smo in bomo vedno stali ob strani.«

Unior je mednarodno ugledna družba, izkušena na področju obdelave kovin in turizma. Družba je naravnana izvozno, saj 95% prodaje treh kovinskih programov ustvarimo za tuje trge. V delovanje Skupine Unior je vključenih 26 povezanih družb, ki z nekaj manj kot 4000 zaposlenimi delujejo v 19 državah. Dejavnost družbe je organizirana v štirih programih: Odkovki, Ročno orodje, Strojna oprema in Turizem. To ji prinaša številne prednosti, saj je naša ponudba bogatejša, programi so sinergično povezani, zato je konkurenčnejša in ima še širše odprta vrata, zlasti na zahtevnih tujih trgih. Kovinski del, ki ga tvorijo trije programi (Odkovki, Ročno orodje in Strojna oprema), ustvari 87% našega prometa, turistični del pa 13%. Naši največji in najpomembnejši kupci so ugledna podjetja avtomobilske industrije.

 

Informacije, ki jih vsebuje objava, bodo na voljo na uradni spletni strani družbe UNIOR d.d., www.unior.si najmanj 5 let od datuma objave.

UNIOR d.d.
Uprava družbe
Datum: 19.12.2016
Pripeti dokumenti: Informacija za novinarje