Ekipa Unior Tools Team za sezono 2014 / S Tanjo Žakelj in članstvom v elitni druščini do novih uspehov

Objavljeno: Novice, Za medije

9 tekmovalcev, 4 discipline, več kot 50 dirk na 5 kontinentih ter članstvo v družbi najboljših gorskokolesarskih ekip. To je kratek opis programa ekipe Unior Tools Team, ki se je v sezoni 2013 proslavila s svetovnimi in evropskimi uspehi Tanje Žakelj, Žige Pandurja, Jureta Žabjeka in Ruaridha Cunninghama.

Sezona 2013 je prinesla izredno zmagoslavje – zmago v seštevku svetovnega pokala v krosu, zlato in bronasto medaljo z evropskih prvenstev ter številne mednarodne in domače zmage – s tem pa seveda tudi nove izzive. Zato je ekipa Unior Tools Team v svoje vrste sprejela nove tekmovalce, poleg ekipe za spust in olimpijski kros okrepila še ekipo za disciplino enduro, prav tako pa si je zagotovila članstvo med elitnimi gravitacijskimi ekipami in uradnimi ekipami svetovne enduro serije.

Jedro ekipe ostaja nespremenjeno – Tanja Žakelj (olimpijski kros), Žiga Pandur, Ruaridh Cunningham, Jure Žabjek (vsi spust) ter Nejc Rutar (enduro) so se proslavili na mednarodnih in domačih dirkah, skupaj pa osvojili dve zmagi v svetovnem pokalu, zmago v seštevku svetovnega pokala, zlato in bron z evropskega prvenstva, več naslovov državnih prvakov, zmago na dirki evropske serije v spustu ter še drugo mesto v seštevku te serije. Novi člani ekipe so Nal Otoničar (mladinski državni prvak v spustu), Kevin Berginc (eliminator) ter Anže Žabjek (enduro). Z Uniorjevo licenco pa bo dirkala tudi Japonka Mio Suemasa, večkratna svetovna prvakinja v trialu, mladinska svetovna prvakinja v spustu ter serijska zmagovalka na azijskih prvenstvih v spustu. Mio ima kot azijska ambasadorka kolesarskega orodja Unior poseben status v ekipi in tudi svoj tekmovalni program, po več kot desetih letih dirkanja v spustu pa se bo zdaj preizkusila v olimpijskem krosu in v tej disciplini dirkala tudi v svetovnem pokalu.

Tanja brani dva naslova

Za največje presenečenje sezone 2013 je zagotovo poskrbela Tanja Žakelj, ki je lani naredila korak več od vseh drugih tekmovalk in bila preprosto najboljša. Za Slovenijo je osvojila prvo zmago v seštevku svetovnega pokala ter naslov evropske prvakinje. Cilji so seveda znova visoki, na steni pa zares manjkata le še mavrična majica in olimpijsko odličje, a Tanje to ne vznemirja in vstopa v novo sezono podobno kot lani: »Novo sezono želim dojemati neodvisno od pretekle, ki mi je vsekakor dvignila samozavest. Gremo z dirke na dirko in se prilagajamo trenutni situaciji. Osredotočena sem nase, zaupam trenerju in ekipi, na tekmice se ne oziram. V treningu je nekaj novosti, hodim tudi na akrobatiko, po pripravah pa se bom že veselila prvih letošnjih dirk.«

Spustaši v prvo dvajseterico

Ekipa je vse od svoje prve dirke v letu 2010 najmočneje zastopana v gravitacijskih ekipah, lani pa smo dobili najboljšo slovensko uvrstitev vseh časov na dirkah svetovnega pokala (25. mesto Pandurja na Norveškem), bron Jureta Žabjeka z evropskega prvenstva ter zmago Škota Ruaridha Cunninghama na dirki evropske serije v Franciji. Ambicije so visoke, odlično pa jih povzame izjava Žige Pandurja, drugega v lanskem evropskem pokalu: »Poskusil bom doseči uvrstitve v prvo dvajseterico najhitrejših na dirkah svetovnega pokala, te visoke uvrstitve pa želim obdržati skozi celotno sezono. Za vse ostale dirke ni dvoma – cilj je čim več zmag.« Podobno si je sezono zastavil tudi Ruaridh Cunningham, poleg prve dvajseterice v svetovnem pokalu hoče še med najhitrejših pet v pokalu Velike Britanije ter preboj v izredno močno reprezentanco. Jure Žabjek ima za seboj odlične rezultate med mladinci, prve evropske dirke pa bodo pokazale kako dobro se znajde med člani. Novo ime v ekipi je Nal Otoničar, ki bo Uniorjev dres nosil na dirkah mladincev.

Močnejša enduro ekipa

Ekipa Unior Tools Team se je pridružila uradnim ekipam svetovne serije (Enduro World Series), kar jasno nakazuje na ambicije v tej disciplini. Prvo ime ekipe je Nejc Rutar, do predlani naš najboljši spustaš, lani pa zmagovalec serije SloEnduro. Nejc pred novo sezno pravi: »Enduro se močno razlikuje od spusta, v tujini pa sem videl v kakšnem porastu je. Disciplino bom skušal približati več kolesarjem v Sloveniji ter pokazati, da smo lahko uspešni tudi v njej!« Poleg Nejca je stalni član ekipe za enduro še Anže Žabjek, posameznih dirk pa se bodo udeležili tudi drugi člani ekipe.

V prestižni družbi

Ekipi Unior Tools Team je uspel veliki met za sezono 2014 – na podlagi uspehov in zbranih točk si je ekipa prislužila članstvo med 15 najboljšimi gravitacijskimi ekipami na svetu ter status UCI MTB Elite Team. Kaj to pomeni nam razlaga vodja ekipe Tine Mahkovec: »Večji razstavni prostor na svetovni pokalih, večja prepoznavnost, dvig ugleda – vse to so ključne stvari tega statusa in bodo še dodatno doprinesle k prepoznavnosti ekipe, s tem pa tudi znamki Unior ter programu kolesarskega orodja. Hkrati je to pomembno tudi za vse naše partnerje, saj s tem rastemo skupaj. Ob tem je bila registracija ekipe v svetovni enduro seriji logičen korak, saj se bomo močno širili tudi v to smeri. Dirke so na odličnih lokacijah, v sklopu večjih festivalov, kar je odlična priložnost za združitev dirkanja ter promocije Uniorja in drugih partnerjev.«

Za tekmovalce bo letos skrbela tudi močnejša ekipa: mehanika sta Rok Jurca in Jure Božič, trener Miha Jakopič (trener Tanje je Samo Rauter), vodja ekipe je Tine Mahkovec, za stike z javnostmi skrbi Grega Stopar, Klemen Humar pa se bo na več dirkah pridružil kot fotograf.

Partnerji ekipe v 2014

Lastnik ekipe je zreški Unior, ki preko ekipe promovira svoj program kolesarskega orodja, upravlja pa jo Kolesarsko društvo Rajd iz Ljubljane. Ekipa nadaljuje dolgoletno partnerstvo s proizvajalcem koles Trek, uradna kolesa ekipe so tako Session 9.9 za spust, Superfly SL za kros ter Slash za enduro. Pokrovitelji in opremljevalci ekipe so še SRAM (tudi z znamkami RockShox, Avid in Truvativ), Schwalbe, CamelBak, Mapei, One Industries, Sixsixone, adidas eyewear, Sapim, Reverse, Selle Italia, Lizard Skins, crankbrothers, Gamut USA, Motorex, MuleBar, Teva, Zéfal, Vigor Fuel ter vadbeni center Vigor Ground. Ekipa ima sedež v Ljubljani, z mestom pa sodeluje tudi pri razvoju kolesarstva.

Ekipa na spletu in družabnih omrežjih:

www.uniortoolsteam.com

Facebook

Instagram