Položitev temeljnega kamna na Rogli

Objavljeno: Novice, Za medije

25. september 2010 je na startno-ciljnem prostoru tekaškega poligona na Rogli potekala slavnostna položitev temeljnega kamna. Slavnostnega dogodka se je udeležil tudi minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj dr. Henrik Gjerkeš. Skupaj z županom občine Zreče Borisom Podvršnikom in s predsednikom uprave Unior d.d., Gorazdom Koroščem so postavil temeljni kamen nove gradnje.

Delniška družba Unior oziroma njen program Turizem je v dopolnjeni strategiji razvoja leta 2007, poleg poligona za deskanje in smučanje prostega sloga, v svoj program uvrstila tudi razvoj tekaškega športa in izgradnjo tekaškega poligona na Rogli. Tekaški poligon na Rogli je namenjen tako ljubiteljskim športnikom oziroma tekačem na snegu, kakor tudi vrhunskim, z našo Petro Majdič na čelu. Najpomembnejša ciljna skupina pa so otroci in mladostniki, ki na Rogli preživljajo šolo v naravi. In takšnih je več kakor 3500 vsako zimo.

Vrednost celotne investicije Smučarskega tekaškega centra po noveliranem investicijskem programu znaša 7.115.959,00 EUR. Občini je bilo odobrenih 46 odstotkov vseh stroškov, kar znaša 3.277.795,00 EUR, zagotovili jih bosta MŠŠ in Evropski kohezijski sklad. Razlika in neupravičeni strošek DDV se bo financiral iz občinskega proračuna s projektnim partnerjem Unior d.d. Projekt se je začel izvajati v letu 2008 in bo predvidoma zaključen jeseni 2012.

Projekt je sestavljen iz dveh delov. Zasnova prvega dela projekta je večnamenska; startno ciljni prostor bo poleti služil kot travnati nogometni stadion, akumulacijsko jezero bo lahko poleg zasneževanja startno ciljnega prostora služilo tudi zasneževanju alpskih prog. Asfaltirana rolkarska steza v dolžini nekaj več kot 2 km bo služila letnim pripravam in tekmovanjem. Drugi del zajema izgradnja večnamenskega objekta z neto uporabno površino 3.482,85m2 s podkletjo, kjer so prostori namenjeni bazenski in splošni strojnici. V kleti je osrednji prostor in predstavlja stičišče komunikacij kot hall s trgovino s spominki, športno opremo.., namestitvijo ski servisa-tekaških smuči, shrambo smuči. V podaljšanem traktu se bosta nahajali dve garderobi za športne ekipe, na zaključku trakta pa so umeščene savne, oz. wellness prostori, ki imajo možnost izhoda na teren. Pritličje večnamenskega prostora bo predstavljal glavni vhod za goste, hall z recepcijo, povezano z aperitiv barom, kavarno, večjim prostorom za posedanje in sanitarijami za goste ter restavracija s kuhinjo. V prvem nadstropju se bodo nahajali FIS prostori za prireditve tekaških smučarskih tekmovanj (organizacija, prva pomoč, merilci, žirija tekmovanj, VIP prostori, doping kontrola z moške in ženske,…).
Tekaški poligon na Rogli bo že v bližnji prihodnosti gostil velika tekmovanja evropskega in svetovnega ranga.