Sprejeti ukrepi za zmanjšanje stroškov

Objavljeno: Novice, Za medije

Unior d.d. je s svojimi proizvodnimi programi: Odkovki, Sinter in Strojna oprema, tesno vpet v evropsko avtomobilsko industrijo. Z odkovki za ojnice osebnih vozil, kovanimi deli za volanski krmilni mehanizem, sintranimi deli in namenskimi stroji, je Unior dosegel zavidljiv tržni delež, ki je v zadnjih letih tudi dokaj enakomerno rasel. Unior je praktično prisoten pri vseh evropskih proizvajalcih avtomobilov, kakor tudi njihovih sistemskih dobaviteljih. Skoraj brez izjeme so v tem času opaziti težave, ki se odražajo v upadu naročil in celo v preklicih že danih naročil. Najhitreje je to občutiti v programu “Odkovki”, ki dobavlja svoje izdelke direktno na proizvodne trakove avtomobilskih proizvajalcev.

V sedanji situaciji je Unior primoran v izjemne ukrepe za zmanjšanje stroškov poslovanja. Med te sodi tako skrajšani delovni čas, ne-podaljšanje pogodb o zaposlitvi zaposlenim za določen čas, premeščanju na druga delovna mesta, zmanjšanju zalog in skrbnemu načrtovanju novih investicij. Prav na teh področjih bo Unior pri novih projektih zelo selektiven in dolgoročno previden.

V mesecu decembru bo na vseh prizadetih programih delovni čas prilagojen svojim kupcem, ki večinoma najavljajo ustavitev proizvodnje že s petnajstim decembrom. Izjemoma bo proizvodnja tekla tudi dlje, glede na prejeta naročila.

Po sedaj znanih podatkih v prvem kvartalu leta 2009 ni pričakovati izboljšanja naročilnega stanja, zato so načrti prilagojeni tem razmeram. To pomeni znižanje prodaje in posledično proizvodnje za 5 – 15%, različno po posameznih prodajno – proizvodnih programih družbe. Tem dejstvom bo potrebno prilagoditi vse ukrepe z namenom, da v tako spremenjenih pogojih gospodarjenja ohranimo ekonomsko in finančno stabilnost sistema.