Unior Turizem gradi novo cerkev na Rogli

Objavljeno: Novice, Za medije

Položili in blagoslovili temeljni kamen nove cerkve na Rogli

20. avgusta 2006 je bil na planjavi Rogle, v neposredni bližini počitniškega naselja, na 1.518 metrih nadmorske višine položen in blagoslovljen temeljni kamen nove cerkve Gospodovega spremenjenja na gori.

Blagoslov temeljnemu kamnu je dal mariborski nadškof in metropolit dr. Franc Kramberger, ki je aktivno sodeloval pri snovanju projekta in celo botroval zamisli, da bo to cerkev Spremenjenje na gori. Začetek gradnje nove cerkve je označil za zgodovinski dogodek, saj se že dolgo ni zgodilo, da bi gradili cerkev na gori. "Cerkev na hribu je najbolj značilna slovenska podoba pokrajine," je dejal Kramberger, saj cerkev na gori sveti, blagoslavlja, jasni in posvečuje.

Predsednik uprave delniške družbe Unior Gorazd Korošec je opisal nastajanje zamisli in projekta. Po njegovi napovedi bodo gradbena dela končana še letos, prihodnje leto pa pride na vrsto notranja ureditev, kjer bo imel odločujočo vlogo Prešernov nagrajenec, pater Marko Ivan Rupnik. Slovesnost, pri kateri se je zbrala množica ljudi, je sklenil direktor Uniorja Turizem Maks Brečko. Dejal je, da so v Turizmu dolgo sanjali o tem trenutku. Z gradnjo cerkve uresničujejo željo številnih gostov, je poudaril in dejal, da je to za razvoj turizma zgodovinski dogodek. Na leto obišče Roglo prek 350 tisoč gostov, zato je za pohorski turizem nad Zrečami to zgodovinska pridobitev, saj si želijo, pravi Brečko, da bi svoj kotiček za verske obrede našli tudi številni katoliški verniki.

Avtorja arhitekturne zasnove cerkve sta umetnik p. Marko Ivan Rupnik in arhitektka Vera Klepej Turnšek. Kot pravita, je zamisel o arhitekturi "sinteza med izročilom in preseganjem zgolj postmoderne miselnosti v arhitekturi. Arhitektura in ikonografija se prežemata in dopolnjujeta". Izbira materialov, konstrukcija, notranja oprema in predvsem zunanja podoba postavljajo to cerkev v slovensko okolje in zgodovino, pravita umetnika. Cerkev, ki bo znotraj merila 225 kvadratnih metrov in bo lahko sprejela do petdeset vernikov, bo stala na prostoru med zelenim stadionom in zunanjimi igrišči oziroma športno dvorano.

Cerkev bo novo znamenje v našem okolju, vabila bo k molitvi, sprejemala bo ljudi, ki se pridejo v lepo naravo odpočit in poiskat notranji mir. Delovala bo v okviru župnije Gorenje z župnikom Stankom Kranjcem.