Unior in Devinci združeno proti novim dirkaškim uspehom

Objavljeno: Novice, Za medije

 

Slovenski Unior in kanadski Devinci sta združila moči in bosta od sedaj naprej nastopala s skupnim tekmovalnim programom. Nova gorskokolesarska ekipa združuje tekmovalce iz vseh koncev sveta, glavni cilji pa so usmerjeni proti svetovnemu pokalu v več različnih disciplinah.

V delniški družbi Unior se lahko pohvalimo s tradicijo in mednarodnim ugledom priznanega razvojnega partnerja pri proizvodnji, preoblikovanju in obdelavi kovin.

Unior je med drugim tudi svetovno znan specialist za orodja vrhunske kvalitete, ki stoji tudi za uspešnim tekmovalnim programom v gorskem kolesarstvu. V osmih letih lastne ekipe so njeni tekmovalci v spustu, olimpijskem krosu in 4-krosu/BMXu naravnost zablesteli, zdaj pa združujejo moči s tekmovalci v enduru iz Devincijeve hišne ekipe.

“Unior in Devinci imata toliko veliko skupnega, da je bilo povsem enostavno postaviti temelje novega skupnega programa,” je povedal Grega Stopar, ki bo še naprej vodil DH/XCO ekipo. “Obe podjetji strastno podpirata dirkanje—Devinci s super hitrimi kolesi, Unior z najboljšimi orodji s katerimi ostajajo kolesa v vrhunski formi.”

Sedež Devincija je v Chicoutimiju v Kanadi, kjer že več kot tri desetletja izdelujejo okvirje koles za zmagovanje na največjih dirkah. “Z izrednim navdušenjem se vračamo na največje dirke v spustu z gorskimi kolesi,” je povedal ustanovitelj podjetja Felix Gauthier. “V mešanico dodajte še našo izjemno enduro ekipo in zagotovo boste dobili recept za razburljivo sezono.”

Dom ročnega orodja Unior je medtem v Zrečah, kjer prihodnje leto praznujemo stoto obletnico kovanja odličnega orodja, že več kot desetletje pa je v programu tudi specializirano kolesarsko orodje. Program obsega več kot 350 specifičnih orodij, Unior pa ne ponuja samo orodja, ampak celotne rešitve za profesionalne delavnice, od samega načrtovanja do celotne opreme – za statične in mobilne serviserje.

Na spustaški strani enačbe sta mlada talenta Rudy Cabirou in Jure Žabjek. 22-letnik iz Ljubljane je trenutno 8. spustaš sveta na lestvici UCI, tako Jure kot Rudy pa sta v zadnjem letu izkusila kako je biti v prvi deseterici svetovnega pokala. Jure je prav tako nekdanji evropski prvak in aktualni zmagovalec evropskega pokala v spustu. V ekipi se jima je pridružil Američan Dakotah Norton, vsi trije pa bodo lovili nove uvrstitve med prvo deseterico na največjih dirkah, najprej na dirki za svetovni pokal na Lošinju (21./22. april).

“V Uniorjevi ekipi sem se vedno dobro počutil,” pravi Jure in dodaja: “Sodelovanje z Devincijem pomeni nov korak naprej, saj ne bom samo dirkal, ampak bom skupaj z ostalimi pomagal tudi pri razvoju koles.”

Dakotah je rangiran tik za najhitrejšimi tekmovalci v Ameriki, ki velja za zibelko gorskega kolesarstva. Cilji za sezono 2018 so seveda še večji, ob vstopu v ekipo pa pravi: “Vesel sem, da sem del združitve. Ekipa Unior Tools Team je vedno imela dober sloves, Devinci pa je s svojim kolesom Wilson že dosegal izredne rezultate. Kombinaciji so usojeni dobri rezultati.”

Prvo ime enduro ekipe je Francoz Damien Oton, ki je na svojem Spartanu tudi že zmagal v svetovni seriji v enduru; mimogrede – dirko te serije bo letos skupaj s Peco gostila tudi Jamnica na Koroškem. Damienu se bo pridružil 21-letni Novozelandski fenomen Keegan Wright. Kot člana nove ekipe Unior/Devinci Factory Racing bosta naskakovala najvišje stopničke na dirkah Enduro World Series.

Damien je pravi veteran dirkanja v enduru, ob združitvi ekip pa je povedal: “Noro se veselim svoje pete EWS sezone z Devincijem. Skupaj smo zgradili več kot partnerstvo, smo prava družina—v katero zdaj pozdravljam novega člana, slovenski Unior.”

Olimpijka Tanja Žakelj je svoje največje uspehe dosegla prav v dresu Uniorjeve ekipe in je bila med najhitrejšimi tudi v pretekli sezoni. Njena stara/nova ekipa je doživela številne spremembe, a Ledinka je kot vedno pozitivno naravnana: “S spremembami, pa čeprav velikimi, se niti najmanj ne obremenjujem. Novo kolo sem že testirala in prvi vtis je zelo pozitiven. Zaupam ekipi in vse novosti sprejemam odprtih rok in z optimizmom.” Prva dirka svetovnega pokala v olimpijskem krosu je že čez mesec dni v Stellenboschu v Južni Afriki.

Kevin Berginc in Filip Flisar bosta dirkala na dirkah serije 4X Pro Tour in na BMX dirkah. Vsi tekmovalci bodo na novih kolesih Devinci, vsi s podporo mehanikov s polnimi kovčki orodja Unior, vsi z enim clijem: dosegati najboljše možne rezultate.

Drugi sponzorji ekipe so SRAM, Rock Shox, Maxxis, Race Face, mesto Ljubljana, Lizard Skins, HT, SDG, Motorex, Mudhugger, Sapim, CamelBak, FSA, e*thirteen in Stan’s No Tubes. Enduro tekmovalca bosta uporabljala oblačila in čelade Fox, ekipa v spustu pa oblačila in zaščitno opremo Alpinestars ter čelade Leatt.

Več o ekipi na spletni strani www.uniordevinci.com