Zgodovinska pridobitev na Rogli

Objavljeno: Novice, Za medije

Zapeli so zvonovi nove cerkve na Rogli, katerih zvonjenje je namenjeno kovačem, gozdarjem, kmetom, rudarjem, pastirjem, turistom in vsem naključnim obiskovalcem zelene Rogle. Na planjavi Rogle, v neposredni bližini počitniškega naselja kraljuje nova cerkev Jezusova spremenitev na gori. Še en prelep dan na Rogli je zaznamoval zgodovinski trenutek, saj se že dolgo ni zgodilo, da bi gradili cerkev na gori, ki je najbolj značilna na slovensko pokrajino. V nedeljo 10. 10. 2010 je potekala slovesnost v novi cerkvi Jezusova spremenitev na gori.
Slovesnost je z uvodnim pozdravom in toplim sprejemom otvoril predsednik uprave Uniorja, Gorazd Korošec, ki je povedal, da je pridobitev za vernike hkrati pomembna tudi za pohorski turizem. Gospod župnik Stanko Kranjc je povabil vse prisotne na blagoslov in mašo, kar so prisotni lahko spremljali tudi preko prenosa na prostem.
Osrednjo slovesnost je vodil mariborski nadškof, metropolit dr. Franc Kramberger, ki je sodeloval že pri sami zamisli za cerkev in pri položitvi temeljnega kamna zanjo. Na slovesnosti je mariborski nadškof in metropolit dr. Franc Kramberger blagoslovil cerkev in zvonove ter opravil mašo.

S skupnimi močmi je delniška družba Unior postavila nov kamen v mozaiku Rogle. Cerkev, Jezusova spremenitev na gori je bila predana njenemu namenu. Unior je cerkev gradil s podporo Mariborske nadškofije. Gre za objekt, velik 225 kvadratnih metrov, ki se odlično vklaplja v okolje. Po zamisli umetnika patra Marka Ivana Robnika in arhitektke Vere Klepej Turnšek je cerkev zgrajena med stadionom in zunanjimi igrišči oziroma športno dvorano. Cerkev Jezusovega spremenitev na gori bo delovala v okviru župnije Gorenje. Z gradnjo cerkve Unior uresničuje željo številnih gostov, saj Roglo na leto obišče več kot 400 tisoč gostov in sedaj bodo svoj kotiček za verske obrede našli tudi številni verniki. Ljudi bo vabila in sprejemala k sprostitvi in počitku v lepi neokrnjeni naravi ter jih duhovno bogatila.
Spremenjenje na gori je s teološkega vidika dogodek, s katerim hoče Kristus pripraviti učence, da se ne bodo zmedli, ko ga bodo videli vsega potolčenega, in ne bodo mislili, da bo vsega konec, ampak bodo na tistem pobitem obličju prepoznali luč, ki je ni mogoče ugasniti. Spremenjenje je zato praktični ključ za razumevanje velike noči. Velika noč simbolizira smrt in vstajenje.
V cerkvi bodo še letos nameščene tudi orgle v vsej veličini tega instrumentalnega glasbila. Pesem ropota zreških kovačev se bo združila z orgelskimi akordi. Svojim rodovom bomo tako zapustili del svoje kulture tudi s kraljico glasbil in cerkvico na gori.